Your best friend deserves the best.

Your best friend deserves the best.

BLOG

Mit tegyünk ha kutyusunk GIARDIA fertőzött ?

The Cavlife & Co.
2022.05.07 21:39
Mit tegyünk ha kutyusunk GIARDIA fertőzött ?

 

 

Mikor Kókuszkát hazahoztuk a tenyésztőtől, akkor semmi komolyabb dolgot nem figyeltünk meg nála. Kicsit lágy volt a széklete de azt gondoltam a sok izgalom hatására lehetett. Eltelt pár nap, Kókusz még mindig folyékonyat (bocsánat) ürített, viszont ez már nem tetszett nekem. Nyákos és véres volt neki, sokszor kakilás után nyüszített. Először az állatorvos se gyanakodott giardiára ezért kapott egy székletfogó pasztát, ami többé kevésbbé helyre rakta neki a székletét. De kéősbb már nem csak a széklete hanem a vizelete is véres lett. Éppen mentünk a kötelező oltásra ekkor már csináltunk is egy ELISA gyorstesztet, sajnos pozitív lett, Giardia fertőzés!
 
Ekkor nem is volt kérdés, hogy kicsit körbejárom a témát ez ügyben! Ennek eredményeképp született meg ez a blogbejegyzés, melynek célja, hogy segítséget nyújtsak hasonló helyzetben lévő gazdiknak. 
 

Mi is az a Giardia, giardiasis fertőzés?

 
A giardiasis egy rendkívül gyakori fertőzés, amelyet a bélben található egysejtű, a Giardia nevezetű mumus okoz, és amely emésztőrendszeri betegségeket, legtöbbször hasmenést okoz. Egy több nyugat-európai ország adatait felölelő tanulmány szerint a giardiosis előfordulási gyakorisága 14,62-28,47% volt. A hím állatok körében kissé gyakrabban fordult elő. A félévesnél fiatalabb kutyák 42,86%-a, míg az öt évnél idősebbeknek csak 12,38%-a volt fertőzött. A legtöbb fertőzött egyed (34,37%) a menhelyeken volt, a tenyészetek 26,88%-ban fordult elő a parazita (Epe és mtsai, 2010.)
A kimutatásból is látható, egy igen gyakori fertőzésről beszélünk.
Hogyan fertőződhet meg a kutya a Giardia egysejtűvel?
 
Röviden: Giardia ciszták lenyelésével. De hol találkozhat kutyánk ilyen cisztával?
 
- Az egyik útja: a környezetből. Például, ha egy kutya egy fertőzött állat ürülékével (amelyben a Giardia ciszta formában megtalálható) szennyezett vizet iszik, az megfertőződik. A szennyezett víz lehet tó, patak, pocsolya stb., de a Giardia ciszták előfordulhatnak a talajban és a fűben is, ahol a fertőzött állat a dolgát elvégezte. A Giardia ciszták rendkívül edzettek - akár hetekig is életben maradnak a környezetben, feltéve, ha van elég nedvesség és nincs túl meleg.
 
- A kutya akkor is lenyelheti a Giardia cisztákat, amikor érintkezésbe kerül egy másik fertőzött kutyával. Ha már a kutyus lenyelte a cisztát, akkor az megcsinálja magának az utat a vékonybélhez. Ott kinyílik és a parazita aktív része felszabadul, amely hozzákapcsolódik a bél falához és sejtosztódás útján megkezdi a szaporodást. Ezután ismét beágyazódik, és a széklettel együtt kiürül.
- Legkönnyebben más fertőzött állatok ürüléke által fertőződhetnek meg, vagy ha olyan szennyezett vízből isznak, amelyben mikroszkopikus giardia ciszták találhatók. Ezek a ciszták hónapokig is képesek lehetnek életben maradni a vízben, megnövelve az esélyét annak, hogy újabb állatok fertőződjenek meg.
Giardia-fertőzés tünetei kutyáknál
 
A Giardia-fertőzött kutyák néha egyáltalán nem mutatnak tüneteket. Ha igen, akkor a tünetek általában a ciszta lenyelését követő 7-10. napon jelentkeznek.
A Giardia tünetei változatosak, de általában elmondható, hogy emésztőrendszeri rendellenességekkel hozhatók összefüggésbe, mint például:
 
• akut vagy krónikus hasmenés;
• hányinger és hányás;
• kiszáradás;
• fogyás;
• rendellenes széklet (világos, zsíros kinézetű, nyálkahártyás, véres, rossz szagú).
Kókusznak a széklete mint azt már említettem, véres, nyákos és irdatlan büdös volt. 
Gardia-fertőzés egészségügyi kockázatai kutyáknál
 
Több napig tartó akut hasmenést okozhat, ami súlyos esetekben kiszáradáshoz vezet. Másrészt a hasmenés vissza-visszatérhet, krónikussá válhat, ami még nehezebbé teszi a diagnosztizálást és a kezelést. A kölyökkutyák, idősebb kutyák, a bélparazitákkal vagy éppen gyenge immunrendszerrel rendelkező állatoknál nagyobb valószínűséggel fordulnak elő a tünetek és akár bele is halhatnak!

Hogyan diagnosztizálható a giardia?

A giardia gyakran okoz hasmenést kutyáknál, különösen kölyökkutyák vagy közös kennelben élő kutyák esetében. A fertőzés viszonylag könnyen észrevehető és kezelhető. Ha giardiára gyanakszik, állatorvosa megfelelő módszerekkel megállapítja vagy kizárja a fertőzést.

A kutyák fertőzöttségének diagnosztizálása hagyományosan a székletében található ciszták mikroszkópos bevizsgálása. A ciszták azonban kicsik és lágyak, és nem minden esetben kerülnek ki a széklettel, így nehezen diagnosztizálhatók. A közelmúltban megjelent az első, kereskedelemben kapható elsősorban kutyák és macskák számára kifejlesztett ELISA technológiát alkalmazó teszt. Csak egy kis mennyiségű ürülék szükséges és pár perc múlva meg is van ez eredmény (92%-os hatékonysággal).

A Giardia fertőzés hagyományos kezelése kutyákon
A Giardia-fertőzéseket általában gyógyszeresen kezelik, metronidazol, fenbendazol, albendazolt és quanacrin hatóanyagú készítményekkel.
A metronidazolt írják fel leggyakrabban, de ez vagy hatásos, vagy nem (az állatorvost idézve 60-70%, hogy hatásos). Mellékhatásai lehetnek a hányás, májkárosodás, trombózis, idegrendszeri tünetek. 
Felmerült, hogy teratogén, azaz fizikai elváltozásokat okozhat az embriókban,, ezért nem szabad alkalmazni vemhes állatokon.
A fenbendazolnak kevesebb mellékhatása van (hányás, hasmenés, bőrkiütés, ödéma), mint a metronidazolnak és talán ezt mondják a leghatásosabbnak Giardiával fertőzött kutyák kezelésében.
Az albendazolt javasolják még Giardia kezelésében, de utánajárásom szerint nincsen engedélyezve kutyákon, macskákon való használatára, így kerüld, ha valaki ezt javasolja! Mellékhatásai lehetnek: csontvelő degeneráció, hólyagos bőrelváltozás, légzési nehézségek, végtagok megduzzadása, májkárosodás.
A quinacrine hatékonysága pedig nem megfelelő, mellékhatásai a következők lehetnek: anorexia, hányás, letargia, láz.

Forrás: Vet-Med-Labor Hírlevél 2008/1. szám, Dr. Hajdu Katalin

Kókusz egy ferdocat nevezető pasztát kapott. Ami elsőre sikeresnek is bizonyult szép lett tőle a széklete és nem érzett késztetést annak felevésére. De sajnos nem csináltattunk tesztet újra így egyszer csak elkezdte újra enni és újra nyákos, véres székletet produkált. Ekkor jött az újabb ferdocat kúra és az egész ház fertőtlenítése előlről. 

A Ferdocat belsőleges gél A.U.V. a célállatokban az alább felsorolt parazitafajok által okozott fertőzések kezelésére szolgál: orsóférgek, kampósférgek, ostorféreg, tüdőféreg, Protozoon: Giardia fajok. Vemhes szukákban a vemhesség 40.-ik napjától: Toxocara canis és Ancylostoma caninum. Hatóanyag: Fenbendazol 50 mg

Természetes gyógymódok Gardia-fertőzés esetén
 
Mivel kedvencünk egészségéről van szó, így mindenképp javasoljuk állatorvos felkeresését, azonban ajánlatos természetes alapú gyógymódot is keresni, vagy kiegészíteni a hagyományos kezelést, hogy biztosra menjünk!
 
1. Grapefruitmag kivonat 


Dr. Jacob Harich immonológus felfedezésének köszönhetően a grapefruitmag olaj az egyik leghatásosabb antibiotikum természetes alternatívája, mely segít a baktériumok, vírusok, paraziták és gombák elleni küzdelemben, így megoldást jelenthet a Giardia kezelésére is.
 
Kutyák estén 10-15 csepp grapefruitmag olaj adagolása javasolt 10 testtömeg kg-onként napi 3-5 alkalommal, akár 14 napig. Csepegtesd kutyád ételébe vagy ívóvízébe és figyeld a változást!  
Mézinek 3 x 5 cseppet adtunk az eledeléhez 8 napon keresztül! Akkor 4,5 kg volt.

Dm : https://www.dm.hu/dr-chen-patika-grapefruit-cseppek-ginsenggel-p6931183900150.html

 

 
2. Aranygyökér tinktúra
A berberin nevű aktív alkaloid összetevőt tartalmazó gyógynövények, mint például az aranygyökér (rózsás varjúháj) hatékony lehet a giardia-fertőzés leküzdésében. A berberin úgy viselkedik, mint egy antibiotikum. Mivel vízben oldódik és alkaloid, ellenáll a gyomorsavnak, így más típusú antibiotikummal szemben, nem pusztul el az emésztőrendszerben.
Aranygyökéből készült tinktúrát is érdemes bevetned a Giardia-fertőzött kutyádon, naponta kétszer legfeljebb 10 napon keresztül a termékhez biztosított adagolási útmutató alapján.
3. Neem olaj
 
A neem szintén hatásos gyógynövény a fertőtlenítő és antimikrobális tulajdonságainak köszönhetően, de mivel belsőleg alkalmazható olajat nem igazán találtam itthon, külsőleg annál inkább tulajdonítok neki nagy jelentőséget. Mivel a visszafertőzés megakadályozása érdekében gyakran javasolt fürdetni a Gardiaval fertőzött kedvencünket, adjon a samponjához pár csepp neem olajat! (Egyéb vérszívó ellen is hatásosnak bizonyul!)
4. Olajfalevél-kivonat
Az olívalevél-kivonat segít eltávolítani a parazitákat a bélrendszerből. A benne található oleuropein egy egyedülálló vegyület, amely az olajfák gyümölcsében és leveleiben is megtalálható. 
Az alábbi olívalevél-kivonatot nyolc hétig javasoljuk alkalmazni a következők alapján: 

Napi kétszer 3-5 ml kis kutyák számára
Napi kétszer 5-10 ml közepes kutyák számára
Napi kétszer 10-15 ml nagy és óriás kutyák számára
5. Fokhagyma 
A fokhagyma mérsékelt mennyiségben biztonságos és kutatások is kimutatják, hatékonynak bizonyul a Garidával fertőzött kutyusok kezelésében. A fokhagyma a bélrendszer falát élhetetlenné teszi (allicin aminosavnak köszönhetően) a kis egysejtűek számára, akik mihamarabb odébbállnak. 
Így javasoljuk az adagolását:
Hámozd meg és vágd fel apró darabokra a fokhagymát és hagyd állni 15 percig szobahőmérsékleten, hogy felszabaduljon az allicin. Napi kétszer adagold néhány napig az alábbi mennyiségekben:
Kistestűeknél max ¼ gerezd, közepeseknél max ½ gerezd, nagyoknál ¾, óriás testűeknél akár 1 egész gerezd.
 
Figyelem: Amennyiben kutyád vérhígítót szed, kerüld a fokhagymát!

 

6. Kókuszolaj
A kókuszdió gazdag laurinsavban, amely erős antibakteriális, vírus-, és parazitaölő tulajdonságokkal rendelkezik. A kókuszolaj segíthet a kutyáknak a giardia-fertőzések kezelésében.
7. Tökmag
Tanulmányok szerint a tökmagban lévő vegyület (cucurbitacin) gyulladásgátló, parazitaölő és hashajtó hatással rendelkezik.
A frissen őrölt tökmagot gyakran használják kutyáknál bélparaziták kiűzésére, például szalagféreg és Giardia kezelésére.
 
Közvetlenül az étkezés előtt őröld meg a teljesen nyers magokat. A kutya méretétől függően, adj minden étkezéshez 1/4 - 1 teáskanál őrölt tökmagot. Ezt csináld egy pár napig, ne vidd tulzásba!
 
8. Almaecet
 
Antibakteriális, parazita- és gombaölő valamint fertőtlenítő. Támogatja a természetes pH-t, és nem teszi tönkre a bélflórát. A kutya méretétől függően, ajánlatos beadni napi háromszor egy teáskanálnyi almaecetet.
Hatékony sampon kutyák számára, tele neem és levendula olajjal, amely elpusztítja
és elriasztja a kellemetlen kártevőket!

Kiszerelés: 500 ml

Illat: neem & levendula, eukaliptusz

Pusztítsd el és tartsd távol a kártevőket kutyusodtól a Bugalugs  Flea & Tick kutyasamponnal. A kulcsfontosságú összetevővel, 
a neem olajjal készült, egy ősrégi gyógymód, amely erős illatáról és hatékony, kártevők és csípős rovarok elriasztó
tulajdonságairól ismert. Ez kombinálva az eukaliptusz- és levendulaolajjal, amelyek nyugtató tulajdonságaikról és
a tojások kikelését megállító képességükről ismertek; Ez a Bugalugs sampon elengedhetetlen a
kellemetlen bolhák, kullancsok és más kártevők elleni
küzdelemben, miközben nyugtatja a megharapott és viszkető bőrt.

Hígítási arány: 10:1-hez, tehát ebből 5 liternyi sampont kapsz! Jó sokáig elég!

8 hetes kortól már fürdetheted vele kedvencedet ! 

A Bugalugs termékek Észak-Angliában készülnek a Lake District forrásvizéből és egész Európában prémium márkának számítanak a professzionális kutyaszalonokban! 

A Bugalugs termékek legfőbb jellemzője a természetes/vegán összetevők mellett az a koncentrált formula, amely megadja a hosszan tartó illatot a termékeknek és használat után kedvencednek is. Olyan jó illatúak, hogy azon kapod magad, hogy egyszercsak a kutyusod szagolgatod!

  • Antibakteriális
  • Elűzi és elpusztítja a kártevőket, beleértve a bolhákat, tetveket és atkákat
  • Mélytisztítás
  • Vegán
  • Profi kozmetikusok használják
  • PH kiegyensúlyozott formula és parabénmentes
  • A palack újrahasznosított anyagokból készült és újrahasznosítható
  • Akár 20%-kal több fürdetés
  • Alkalmas minden szőrtípusra és 8 hetesnél idősebb kölyökkutyákra.
Gardia-fertőzés megelőzése kutyáknál
 
Minden betegség legjobb „gyógymódja” a megelőzés! A férgek megelőzésének és kezelésének egyik kulcsfontossága az egészséges immunrendszer. Az erős immunrendszerrel rendelkező kutya kevésbé valószínű, hogy vonzó gazdaszervezet lesz bármilyen parazita számára. Még ha elő is fordulna, természetes módon kiüríti a szervezete, amit mi észre sem fogunk venni. Mivel kutyáink immunrendszerének 80%-át a bélrendszer biztosítja, így a legfontosabb a belek és az emésztőrendszer támogatása!
 
Néhány étel, mely segít a megelőzésben:
 
- feketekömény por
- papain (papajából kivont enzim)
- sütőtök
- sárgarépa
Egyéb óvintézkedés a megelőzéshez
 
- Ne tedd ki stressznek a kutyádat, kerüld az immundeficites állapot kialakulását!
- Rendszeresen tisztítsd és fertőtlenítsd kutyád házát, kenelét, fekhelyét!
- Kutyák fertőződés szempontjából aggályos vizeket kerüld, ne fürödjön és ne igyon belőle!
- Kerüld, hogy kutyád bármilyen más állat bélsarát megegye
- Mindig biztosíts kutyájának friss, tiszta ivóvizet. Amennyiben több időt terveztek a szabadban tölteni, vigyen magaddal palackban vagy kulacsban vizet, valamint hordozható itatótálat.
- Ha tudod széklet ürités után fertőtlenítsd betadinnal  a kutyust
- Ha kertben végzi a dolgát akkor az ürüléket azonnal szedd fel 
 
 
Ember elkaphatja kutyájától a Giardia fertőzést?
 
Sajnos igen, ember is elkaphatja a giardiasis fertőzést, mely veszélynek leginkább a kisgyermekek vannak kitéve! Állatról emberre és emberről állatra egyaránt terjedhet! Légy elővigyázatos!
Mi Kókuszkánál a paszta mellé adtunk neki nyers sárgarépát, grapefruit mag olajat, kókusz olajat, feketekömény port, illetve minden kaki után fertőtlenítettük a fenekét. 2 naponta fürdettem őt a Flea & Tick neem, levendula olajos samponnal és minden második nap átfertőtlenítettem a lakást, mivel szegénykém még nem volt szobatiszta. 
Források:
Saját tapasztalat
Tenyészetekben és egyedül tartott kutyák Giardia-fertőzöttségének vizsgálata, Dr Kovács Kornél, 2016 Budapest
Vet-Med-Labor Hírlevél 2008/1. szám, Dr. Hajdu Katalin
M.L. Wulff-Tilford and G.L. Tilford, Herbs for Pets, 1999
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18673129
https://www.dogsnaturallymagazine.com/preventing-treating-worms-dogs/